Senaste inläggen

Av Mikael Raupach - 14 december 2007 14:56

Det är halvvägs in i december månad och frosten ligger tungt på marken och kylan fryser dom minsta pölarna till is.

Tänk om allt var som när man var liten, att halvvägs in i december månad när man stod på pappas tak och skulle hoppa ner i en stor hög med djupsnö.

Eller också när man samlade ihop ett gäng kompisar och drog till oskarsparken och byggde en liten kick bredvid eller över staket på lekparken. 

Skulle lätt kunna tänka mig sticka till tallskogen och hoppa frrån taket, eller skulle lätt kunna dra till oskarsparken och bygga upp ett litet gupp för att lattja och ha skojj igen. Men antingen skulle mina knän krossas eller knappt få något glid i inrunnet.


Världen åldras och mer än frost blir det nog aldrig mer innan jul. iaf inte där jag befinner mig nu.

Så delvis får jag skylla mig sjäklv att jag inte är där det är snö men vi lever ju för fan i norden inte nå ökenformat landskap  nere i Afrika! 

För du ser mig inte sitta och skrivca ashco poscho moscho eller sitta och berätta om hur elefanten ture stampade ner grannbyn långtbortfrånsnödetbarakankaaahn.


Hur som haver är det halvvägs in i december.

Igår var det Lucia och det tragiska i det är att jag inte visste om det förens jag skulle gå och lägga mig när jag hörde på svenska fyran, "staffan var en stalledräng o Sankta Lucia"

Sankta Kragerö tänkte jag och släckte lampan i mutterhet och illska att jag inte fått beskåda någon Lucia eller blivit erbjuden en lussebulle.


På torsdag är det hemkomst o du GUD, du har lovat mig snö denna jul.

tack på för hand..


You're all that!


Livet är ingen dans på grävlingar så fram med bössan och dansa Limbo..


Av Mikael Raupach - 10 december 2007 19:26

flängs hit och dit... men har är lite bilder.


ENJOY

Av Mikael Raupach - 14 november 2007 16:09

Ursprung

Sankt Nikolaus var en biskop på 300-talet som blev helgonförklarad för sin kristliga givmildhet. Att det var kvinnor han räddade från prostitution genom att ge dem guldpengar hindrade inte att han senare blev skolbarnens skyddshelgon.

Det var Viktor Rydberg, med novellen "Lille Viggs äventyr på julafton" (1871) och dikten "Tomten" (1881), som först förknippade gårdstomten med midvinternattens kristna högtid, och Jenny Nyström som först illustrerade de bägge texterna. Det sena 1800-talets illustratörer och författare till de ymnigt förekommande jultidningarna och familjemagasinen byggde vidare på idén och gestalten.

En gradvis sammansmältning har väl sedan skett mellan denna hybridfigur och den amerikanska varianten Santa Claus, en tjock, rödklädd julgubbe som skapades på 1800-talet, bland annat av tecknaren Thomas Nast i tidningen Harpers Weekly. Denna amerikanske jultomte populariserades i Coca Cola-reklamen på 1930-talet, med hjälp av bilder av reklamtecknaren Haddon Sundblom (1899-1976), av svensk härkomst. Haddon Sundblom föddes i Michigan men hans far var från Åland och hans mor från Sverige. Man vill gärna tro att han tog någon inspiration från Jenny Nyström och andra svenska tomtetecknare, likaväl som från den amerikanska traditionen.

Jultomten i världen

Jultomten i Sverige

Den svenska jultomten kryper inte ned i skorstenar om natten för att leverera sina gåvor i strumpor, utan besöker hemmen på eftermiddagen eller kvällen den 24 december. Han yttrar vanligtvis frasen Finns det några snälla barn här? som hälsning då han träder in i rummet där julfirarna sitter. Många av de mindre barnen kan bli rädda för tomten då han kommer, särskilt om han är ordentligt maskerad, men de äldre känner ofta igen sin pappa, eller någon annan anhörig bakom förklädnaden som den person som strax innan jultomtens besök "gått ut för att köpa tidningen" eller liknande. Det finns dock företag som hyr ut jultomtar för de som vill skapa ett överraskningsmoment eller inte vill klä ut sig.

I svenska borgerliga hem på 1800-talet spelades scenen med presentutdelningen upp ungefär som nu. Skillnaden var att den mystiske gästen, med mask för ansiktet, från början föreställde en julbock. I Alice Tegnérs visa om "Julbocken" ("En jul när mor var liten...") står det att han "stod därute och stampa och gav dörrn en smäll". Smällen är en rest av den klappning på dörren som tillkännagav forna tiders anonyma "julklappar".

Jultomten i Finland

I Finland lever jultomtens föregångare julbocken kvar i det finska namnet: "joulupukki". Finlandssvenska barn kallar däremot jultomten för julgubben.

Jultomten i övriga delar av världen

I Tyskland förekom en tradition, där det i stället var Jesusbarnet, Christkindlein, som gav barnen presenter. Överflyttad till Sverige lät traditionen en ung flicka spela Jesusbarnet, med en krans av tända ljus i håret som föreställde gloria. Den figuren smälte samman med lussebruden och blev en av flera källor till den unikt svenska Lucia-traditionen.

En svårlöslig fråga i mytologin är den om var jultomten bor. I anglosaxisk tradition bor han på Nordpolen, där han har en tomteverkstad med massor av tomtenissar, som tillverkar alla julklappar. Enligt denna traditionen använder han en flygande släde dragen av renar med Rudolf i spetsen, för att flyga runt världen och dela ut julklapparna under natten till Juldagen. I Danmark vet alla barn att "julemanden" bor på Grönland. Finnarna är lika fast övertygade om att "joulupukki"/"julgubben" bor på fjället Korvatunturi i nordöstra Finland, men den ogästvänliga platsen har fått konkurrens av Rovaniemi, där man sedan 1998 haft nöjesfältet SantaPark. En delegation från Rovaniemi har bedrivit lobbying i hopp om att få bli EU-sanktionerade som jultomtens hemort. I Norge och Sverige har man haft mindre behov av att fastställa var tomten bor. Det kan möjligen bero på att kopplingen till gårdstomte-/nissetraditionen är starkare här. I Sverige finns både Sagolandet Tomteland sedan 1984 i Mora och postcentralen i Tomteboda, där de brev som svenska barn skriver till tomten hamnar, och varifrån de också ofta får svar.


Citerat från www.wikipedia.se


varsegod;)

Av Mikael Raupach - 13 november 2007 14:06

Nær man trodde man var kvitt brunost och norskans bæbisspråk så ska man sjælvklart tillbaka. Fast till sydligare breddgrader. Ja det ær væll inte i samma våglængd som kos eller bangkok. och heller inte søderut æn smygerhuk eller gøteborg. men det ær vartfall søder ut från Gol och Oslo.


Ytterligare en håla, med fler pubar och bættre løn æn tidigare anstællningar. Har inte fått jobba så mycket ænnu men det ær på væg. denna vecka har jag iaf lyckats skrapa ihop till några lyckosamma timmar på mitt sk. "reine jobb" som butiksbitræde på en liten mathandel. Ja. vafan gør jag dær då, prissætter varor før jag har inte en koll på vad det kostar och æter pepparkakor och låtsas att det snart ska vara jul.


garh. Jul. det hade vart bra med det nu. Paket familj och snø. och fan imig i den ordningen också. tydligen så ær ja så bortskæmd som mina syskon sæger. hur kan jag då annars ranka det så dær`???!!! :)


men innan jul så kommer julbord. och det ær det jag ska pyssla med nu i 1,5 månader framøver. på ett skitfint och bra belæget spa hotel hær i Kragerø. Dom øppnade upp portarna i februari och allt ær vældigt nytt och helt ænsålænge.

Deras førsta julbord. Deras førsta sommar var ju tydligen helt katastrof. inte att det var lite folk som besøkte dom men snarare att det var før lite personal och allt var tydligen helt oorganiserat. och mina førvæntningar før deras førsta jul bord ær inte allt før hoppfulla. men kanske dom har lært sig av sina misstag och kanske har dom som jobbar dær lite erfarenhet från julbord tidigare. det jag gør. det ær att hoppas. det jag gør det ær att jag ska visa hur man gør.!!!   


kragerø var det!!


hej håå!

Av Mikael Raupach - 23 september 2007 18:43

ja det vanliga, fast det var nog ganska normalt ändå? blockfylla allsång och noll koll! :)

Av Mikael Raupach - 13 september 2007 12:34

direkt efter gol stack jag nedöver i södra norge, norges skärgård kragerö!

Av Mikael Raupach - 12 september 2007 13:04

MANGE SCHMIDT & RUSIAK

STADSHUSET,S-VILLA

15/9


it´s all about......

Av Mikael Raupach - 7 september 2007 10:27

Klockan är morgon och sitter på ett tåg mellan fjollträsk - Svilla, tröttheten kommer bli min död om inte tåget frontar eller elementet brevid mig skickar mig på en bädd med fjärde gradens brännskador.

Fast hade tänkt mig hålla borta från den bädden en liten stund.

Fortfarande saker som ska klaras av.

Fortfarande saker som ska förberedas.


Har haft en sjudundars sommar uppe i härliga Gol.

Fast det där med härliga kan ju diskuteras, att jobba 300h / månad utan fritid mer än att man hinner dra en skit på toa eller knäcka en bira kl. 01:30 och sen ha en halvtimmas fri innan man blir utkastad för att dom har stängt. Ja, det är väll bara dra hem och ladda om batterierna tills imorgon också då, så jag hinner med både en skit och kanske tom. 2 öl.


Men nu tänker jag inte ödelägga denna sommar med massa klagomål och negativa tankar, för hurvida än jobbig sommar detta var så var det nog bland av mina bästa jobb-sommrar någonsin.

Ett skönt gäng med en salig blandning filmnördar från Lituaen,Sprit langare från estland, kristna tjejer från Lituaen, snopp retare från Estland, sportnördar från Slovakien, Gamar från oslo, Alkisar från Nes och två slitna själar från S-villa baby!


BIG UP GOL!


Sommar vädret är väll allt annat än vad som spåddes denna sommar, men hey! det är väll vad man är van vid, nästa gång någon säger att det är sommar så är det bara att ta ledigt hela sommarn folkens för då kommer vi få vätske brist och australien ruttnas ännu mer bort.


on teh road hem till s-villa!!!


mer text och bilder är på väg. baaara luuugn nu !!!


Tjaooo !!!

Presentation

Omröstning

Om du fick Pengar till bort skänkning skulle du då ge dom till...
 Mig?
 Dig?
 Nån bra fond för att förbättre världen?

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ tyzken med Blogkeen
Följ tyzken med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se